Slovensko na čele krajín V4 bojuje za zrušenie sankcií

16.03.2015 Celý región

Brusel 16. marca (TASR) - Slovensko ako krajina, ktorá predsedá Vyšehradskej štvorke (V4), sa v rámci zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo snaží presadiť zjednodušenie niektorých prvkov Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP). V Bruseli to dnes potvrdila štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Magdaléna Lacko-Bartošová.

Pripomenula, že téma zjednodušovania CAP je silná aj pre Európsku komisiu (EK) a je jednou z priorít eurokomisára pre poľnohospodárstvo Phila Hogana. Ten si už vyžiadal od členských štátov EÚ ich pozície k tejto téme.

"Slovensko je predsedajúcou krajinou V4, a preto sme pripravili usmernenia, ktoré podporili všetky členské krajiny V4 plus tri ďalšie krajiny - Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko," uviedla Lacko-Bartošová.

Podľa jej slov pri návrhoch na zjednodušenie CAP ide o oblasť prvého piliera CAP, čiže priame platby poľnohospodárom, týka sa to aj častí druhého piliera, čiže rozvoja vidieka, a tiež systému kontrol.

"Vyzývame komisiu, aby sa tejto oblasti venovala a aby sme v budúcnosti hovorili o zjednodušení v oblastiach zazeleňovania, kontrol, ďalej to môže by oblasť aktívneho poľnohospodára a tiež sankcie v prvom roku implementácie tejto politiky," konštatovala Lacko-Bartošová.

Pripomenula, že SR presadzuje názor, aby rok 2015 ako prvý rok implementácie CAP bol vnímaný ako "nastavovací" pre túto novú politiku. To znamená, aby sa ešte neprikročilo k uplatňovaniu sankcií pre členské štáty, aby pomoc EÚ bola vnímaná v odpustení prípadných chýb, ktorých sa štáty dopustia.

"Zatiaľ to bola skôr taká všeobecná situácia, ale budeme sa snažiť aj s inými členskými štátmi apelovať na to, aby v prvom roku implementácie, keď je veľa nových implementačných nariadení a keď poľnohospodári boli dlho v nejasnosti, aby tie vysoké sankcie neboli uplatnené," opísala situáciu Lacko-Bartošová.
 

Vyberte región